Przepis dla Ciebie :)

niedziela, 27 listopada 2016

Wilgotna babka kakaowa

Ciąg dalszy poszukiwania przepisów na idealnie wilgotne ciasta. Ciasto które chciałem dziś przedstawić jest niesamowite. Po pierwsze, jego konsystencja jest niezwykle kremowa (mimo że to wyrośnięta babka). Po drugie jest to ciasto tak nietypowe, że dodanie jakiegokolwiek dodatkowego składnika (jak rodzynki czy inne owoce suszone) jest niemożliwe. Ciekawym puntem przepisu jest użycie wrzącej wody, którą należy sparzyć całość ciasta - ciekawe? nie wątpię ^^ więc zapraszam do wypróbowania :)


 

Lista składników na foremkę o długości 30 centymetrów:

*280 gramów maki pszennej,
* 250 gramów cukru,
* 30 gramów kakao,
* 30 gramów mąki krupczatki,
* 1 budyń czekoladowy,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 150 mililitrów oleju,
* 50 mililitrów rumu,
* 2 jajka,
* 250 mililitrów mleka,
* 250 mililitrów wrzącej wody,

 1. Wszystkie składniki (oprócz wody) umieszczamy w misce. Miksujemy na jednolitą masę.

 

2. Do ciasta powoli wlewamy wrzącą wodę (mieszając ciasto łyżką).


3. Gdy ciasto będzie jednolite i dobrze połączy się z wodą - wiedz że tak ma być :)


4.  Ciasto wlewamy do brytfanki. Nie przejmuj się że ciasto nie jest gęste - tak ma być.

5. Babkę pieczemy około 1 godziny - do suchego patyczka. Studzimy i wystudzone kroimy - smacznego :D







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.

Drukuj przepis