niedziela, 13 listopada 2016

Purée / mus z dyni - czyli główny składnik dyniowych specjałów

Jesienne wypieki i dania bazują głownie na dyni. Problem z dynią jednak jest taki, że jest ona twarda jak marchew. Przed zrobieniem bazy dyniowej, (którą jest mus z dyni) należy dynię podać łatwej obróbce opisanej w poniższym przepisie. Zapraszam do wykonania własnoręcznie zrobionego puree (musu) dyniowego.


 

Składniki:
* Dynia dowolna ilość.

Dodatkowo:
* Naczynie żaroodporne,
* Blender,
* Ostry nóż.
 

 1. Dynie myjemy porządnie, a następnie obieramy ze skórki.


2. Obraną dynię należy kroić na kostkę około 6x6 centymetrów lub drobniej.


3. Pokrojoną dynię pieczemy (w piekarniku nastawionym na 170 stopni) przez 1,5 godziny. Naczynia z dynią nie należy niczym przykrywać  - ponieważ mamy dynię wysmażyć a nie udusić :) Po upieczeniu i przestudzeniu, dynię miksujemy blenderem na gładką masę.


4. Tak przygotowany mus będzie idealną bazą do dań z dyni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis