wtorek, 15 listopada 2016

Kołacz - czyli duża drożdżówka z serem

Przyznam się, że nie lubię drożdżówek z serem. Jest w nich stanowczo za mało masy serowej, a za dużo drożdżówki ^^ Dlatego oto w Polsce mamy - KOŁACZ :) Jest to idealny deser do kawy, mleka i herbaty - słowem do wszystkiego. Pasuje on na śniadanie, po obiedzie i na podwieczorek. U mnie w domu jego żywotność jest jednak niedługa - ponieważ świeży kołacz szybko znika. Już niedługo week'end - można wypróbować przepis ^^



Składniki na kołacz o średnicy 28 centymetrów:

Ciasto:
* 2 szklanki mąki,
* 2 łyżki cukru,
* 3/4 szklanki mleka,
* 35 gramów drożdży.

Masa serowa:
* 500 gramów sera białego.
* 2 jaja,
* 1 budyń waniliowy,
* 6 łyżek cukru
* garść rodzynek.

----- jajko + mleko do posmarowania ciasta przed pieczeniem.


1. Drożdże rozpuszczamy w słodzonym, ciepłym mleku. Zaczyn wlewamy do miski z mąką. Mieszamy wszytko do powstania jednolitej masy i odstawiamy do wyrośnięcia na 25 minut. Po tym czasie zagniatamy ciasto (w razie potrzeby należy dodać mąki) i znów odstawiamy an kolejne 15 minut. 
 

2. Składniki na masę serową umieszczamy w misce.  Miksujemy blenderem ser do chwili uzyskania jednolitej masy.


3. Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blaszkę (blaszkę należy wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Odstawiamy blaszkę w ciepłe miejsce na 5-10 minut.


 4. Na lekko wyrośnięte ciasto nakładamy masę serową. Odstawiamy całość na kolejne 5-10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wraz z masą serową smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem.


5. Kołacz pieczemy 20-30 minut w temperaturze 170 stopni. 


6. Kołacz jeszcze ciepły najlepiej smakuje najlepiej . SMACZNEGO :D





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis