poniedziałek, 14 listopada 2016

Beza przepis podstawowy - czyli jak zrobić bezę idealną

Zazwyczaj nie rozpisuję się na wstępie o wypieku, ponieważ ciasta których wykonanie przedstawiam nie są skomplikowane. Jednak to "ciasto" jest trudne - nie da się tego ukryć. 
Bezę w zależności od preferencji można zrobić na krucho i na lekko ciągnącą. Zależy to od składników wykorzystanych do jej zrobienia. Bazą do bezy są białka i cukier. Dodatkowo możemy użyć innych składników by nadać jej określone właściwości:

* Beza sucha i chrupka składa się z białek i cukru,
* Beza lekko ciągnąca się, składa się z białek, cukru i octu,
* Beza ciągnąca się, składa się z białek, cukru, octu i mąki ziemniaczanej.

By beza wyszła jednak idealnie należy przestrzegać 3 zasad:

1. Białka muszą być temperatury pokojowej,
2. Naczynie w którym robimy bezę musi być idealnie suche i czyste,
3. Nie spieszymy się - należy tak długo ubijać białka, by cukier się rozpuścił całkowicie, a masa była lśniąca i sztywna.  

Należy pamiętać o tym, że beza jest czasochłonna i nie można jej od tak zostawić w piekarniku bez opieki. By bezę wykonać i wysuszyć, potrzebujemy minimum   1,5 godziny.



Składniki na 1 bezę o średnicy 24 centymetrów:
* 2 białka jaja kurzego M,
* 120 gramów cukru (1/2 szklanki),
* 1 łyżka octu,
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej.


1. Ja na początku wycinam sobie z papieru do pieczenia okręgi na których będę piekł bezę. Beza może być pieczona bez użycia foremki - jednak ja wolę ją robić w foremce do tarty.


2. Białka umieszczamy w naczyniu i ubijamy je, stopniowo dodając cukier. Gdy wsypiemy już cały cukier, możemy dodać octu. Na samym końcu ubijania, gdy cukier całkowicie się rozpuści, można dodać mąki ziemniaczanej.


3. Dobrze ubita piana powinna cię trzymać naczynia, nawet jak ono jest do góry dnem.



4. Pianę rozprowadzamy na wcześniej przygotowanej foremce i pieczemy.

Pieczenie odbywa się w kilku etapach:
4.1. Wkładamy foremki do nagrzanego na 170 stopni piekarnika.
4.2. Pieczemy około 5 minut (tak by nasza piana lekko urosła, a wierzch bezy się delikatnie ściął, ale nie zbrązowiał).
4.3. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 100 -  maksymalnie 120 stopni.
4.4 Tak suszymy bezę przez 1 - 1,25 godziny. Jeśli beza zacznie za szybko brązowieć,lub jeśli chcemy białą jak śnieg bezę to należy na nią, po około 30 minutach, nałożyć folię aluminiową (ale nie za szczelnie, aby woda swobodnie z niej parowała w dalszym ciągu)
4.5 Po wyłączeniu piekarnika nie wyciągamy bezy do momentu, aż piekarnik nie wystygnie.
 

 5. Tak wysuszone bezy gotowe są do przekładania je kremami, kruszenia do innych deserów, lub jedzenia solo - SMACZNEGO :D




1 komentarz:

Drukuj przepis