wtorek, 26 kwietnia 2016

Kokosowe kruche kwiatuszki nadziewane czekoladą

Te ciasteczka, to z pewności dobry pomysł na ten wiosenny czas. Są one proste do zrobienia, a znikają szybciej, niż można się spodziewać. Ciasteczka robiłem specjalnie z myślą o bracie Bolozaurowym - gdyż on to kokosowym koneserem jest. Ciasteczka wyszły bardzo aromatyczne, a spory dodatek wiórek kokosowych nadał im także przepyszny zapach. Kto lubi sobie pochrupać ciasteczka do kawy/herbaty - szybko niech się bierze do roboty :D





Składniki:
* 300 gramów mąki pszennej,
* 100 gramów wiórków kokosowych,
* 150 gramów masła,
* 140 gramów cukru pudru,
* 2 jajka.

* czekolada do nadziewania,
* foremki w kształcie kwiatuszków.




1. Składniki na ciasto umieszczamy w misce.


2. Wyrabiamy i wkładamy na 30 minut do lodówki.



3 Teraz wałkujemy ciasto na grubość 2 centymetrów i wykrawamy kwiatki.


4. Na środek ciasteczka układamy kawałek czekolady. Całość przykrywamy drugim ciasteczkiem. Płatki zalepiamy, za pomocą widelca. Tak oto powstają gotowe do pieczenia małe arcydzieła.


5. Gotowe ciastka układamy na papierze do pieczenia, na blaszce.


6. Pieczemy 8-13 minut w 180 stopniach.






7. Przestudzone ciastka można zdobić dodatkowo białą czekoladą (100 gramów) roztopioną z 3 łyżkami śmietany i szczyptą barwnika.





 8. SMACZNEGO :D

1 komentarz:

Drukuj przepis