niedziela, 31 stycznia 2016

Kuleczki z oczkiem w stylu brownie, okraszone czekoladą

Tematem wczorajszego ciasteczkowego pieczenia było coś do kawy, herbaty lub mleka. Ciasteczka obowiązkowo czekoladowe ^^ Postanowiłem zrobić je na gorzko, by później okrasić jaką słodką słodkością. Ciasteczka, które zrobiłem są podobne w smaku do klasycznego brownie. Dzięki, krótkiemu pieczeniu, są one wilgotne w środku, ale z chrupiącą skórką. Dzięki szybkości i łatwości w wykonaniu, będą się doskonale nadawać, gdy zapowiedzą się w odwiedziny niezapowiedziani goście ^^ 





Składniki na około 13 sztuk:

* 170 gramów mąki,

* 60 gramów kakao,

* 3 pełne łyżeczki cukru pudru,

* 150 gramów masła,

* 1 jajko,

* 1 łyżka gęstej śmietany lub maślanki,

* 50 gramów czekolady smakowej, 






* 100 gramów białej czekolady

* 3 łyżki śmietany 30%,


* Kilka łyżeczek marmolady


1. Masło z czekoladą i śmietaną topimy. Dodajemy  resztę składników i zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić nam od palców.


2. Formujemy kuleczki i delikatnie (za pomocą np. łyżki drewnianej) robimy oczka. Pieczemy 12-13 minut w 180 stopniach ( nie dłużej).
 

3. Gdy ciasteczka przestygną, do oczek nakładamy marmoladę.


4. Czekoladę i śmietankę 30% topimy w kąpieli wodnej. Gdy zacznie gęstnieć, okraszamy nią nasze malutkie dzieła sztuki ^^



5. Gotowe wkładamy do lodówki na 2 godzinki. Najlepiej smakują z gorącym mleczkiem. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis