niedziela, 27 grudnia 2015

Krakowski Lukier Królewski

Najpiękniej jako ozdoby choinkowe wyglądają własnoręcznie wykonane pierniczki. Można je dekorować dowolnie. Robiąc bardzo ciemne pierniczki, uważam, że najładniej wygląda na nich lukier królewski. Nadaje się on do dekorowania ciast i ciasteczek. Ponieważ twardnieje powoli i jest dość plastyczny można go dowolnie formować. Jeśli chcemy, można go barwić na różne kolory. Trzeba pamiętać jednak o kilku zasadach:
1. Nie dodajemy więcej cukru pudru niż w przepisie - z czasem lukier sam zgęstnieje. Nadmiar cukru pudru sprawi, że skorupka lukrowa będzie krucha i nie będzie się trzymała wypieku.
2. Lukier królewski należy miksować minimum 3 minuty, żeby nie było w nim grudek.
3. Dekorujemy nim przestudzone wypieki.
To chyba tyle w tej kwestii - zapraszam do wypróbowania tego przepisu.





Składniki:
* 150 gramów cukru pudru,
* 1 białko jaja kurzego,
* łyżka soku z cytryny,

* opcjonalnie barwniki



1. Składniki umieszczamy w misce.


 2. Miksujemy dokładnie - do chwili uzyskania gęstej, lekko sztywnej masy.


3. Za pomocą szprycy cukierniczej, rękawa lub innych narzędzi, nakładamy lukier.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis