piątek, 27 listopada 2015

Błękitna laguna czyli ciasto z makiem i ptasim mleczkiem

Ciasto błękitna laguna - zostało zrobione na przyjęcie urodzinowe w stylu Hawajskim. Ciasto urzeka wyglądem i smakiem. Jest wilgotne, a jednocześnie lekkie i orzeźwiające. Miękka galaretka rozpływa się w ustach przy każdym kęsie, sprawiając że ciasto jest niezwykle dobre. Zapraszam więc w ten jesienny wieczór do obejrzenia - a jutro do wykonania tego przepisu :) JOHOHO





Składniki na blaszkę 25x35 centymetrów:

CIASTO:
* 7 białek,
* 7 łyżek maku,
* 1 szklanka cukru,
* 1 szklanka mąki,
* proszek do pieczenia,

PTASIE MLECZKO:
400 mililitrów mleka,
* 2 śnieżki w proszku,
* 1 niebieska galaretka,

NA WIERZCH:
* 3 galaretki niebieskie



1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.


2. Dodajemy mąkę, proszek i mak.


3. Wylewamy na blaszkę.


4. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.


5.  Śnieżkę ubijamy z mlekiem. Do śnieżki dodajemy zimną (zaczynającą tężeć) galaretkę i miksujemy. Masę wylewamy na przestudzony blat i wkładamy do lodówki.


6. Na wierzch naszego dzieła, wylewamy 3 zimne (tężejące) galaretki.


7. Po schłodzeniu - kroimy i jemy :D Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis