poniedziałek, 19 października 2015

Tort ananasowo kokosowy - mocno zakrapiany rumem

Zaległy przepis na tort, który zachwycił wyglądem i smakiem - zdradzę wam właśnie dziś :D Tort jest mocno alkoholowy, z kokosem i ananasem - co tworzy wspaniałą harmonię smaku. Wypiek został wykonany na potrzebę urodzin, organizowanych w stylu hawajskim. Jest to tort słodki i orzeźwiający zarazem. Świetnie nadaje się na urodziny, imieniny oraz przyjęcia okazjonalne. Prostota przepisu nie wyklucza jednak długiego czasu wykonania takiego wypieku. By wykonać ten tort musimy się liczyć z 5-6 godzinkami w kuchni. Najlepiej wykonać go 1 dzień przed podaniem. Mimo wszystko zapraszam do wypróbowania przepisu :) Zaczynamy :D 





Składniki na tort o średnicy 24 centymetrów:

BISZKOPT: 
* 4 jajka,
* 1 szklanka cukru,
* 3/4 szklanki mąki pszennej,
* 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia,

MASA:
* 5 jajek,
*1 szklanka cukru,
* 2 kostki masła,
* rum do smaku (wedle uznania),

2x WKŁADKA KOKOSOWA:
* 6 białek jaja kurzego,
* 150 gramów cukru,
* 150 gramów wiórków kokosowych

DODATKOWO:
* 1 puszka ananasa,
* 1 świeży ananas.  





1 Najpierw pieczemy biszkopt. Po pierwsze ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Na końcu dodajemy małymi porcjami mąkę i proszek (miksując masę cały czas [na najniższych obrotach]).


2. Gotową masę przekładamy do formy i pieczemy 30 minut w temperaturze 170  stopni. Po wystudzeniu biszkoptu przecinamy go na pół i ponczujemy sokiem (z ananasa w puszce) pomieszanym z rumem.


3. Wkładki kokosowe będą dwie. 3 białka jaja kurzego miksujemy z 75 gramami cukru. Gdy uzyskamy sztywną masę - należy do niej dodać wiórki kokosowe (75 gramów). Wszystko delikatnie łączymy.

 

4. Masę przenosimy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy w 170 stopniach (do chwili zezłocenia się wkładki) - u mnie około 15 minut. Po przestudzeniu powyższe czynności wykonujemy ponownie.  


5. Gdy biszkopt i wkładki kokosowe będą już chłodne - czas na zrobienie masy :D Nie lubię tego etapu bo jest on długi i żmudny - ale warto :D Jajka z cukrem ubijamy w kąpieli wodnej (czyli umieszczamy naczynie ze składnikami w garnku z wodą. Następnie ogrzewamy garnek i miksujemy składniki). Ubijanie trwa jakieś 8-10  minut. W tym czasie nasza masa powinna zwiększyć swoją objętość kilkukrotnie i stać się sztywna.


 6. Gdy masa przestygnie (ma być chłodna), w osobnej misce ucieramy masło. Masło powinno ucierać mikserem na najwyższych obrotach - przez co najmniej 5 minut. Następnie chochelka po chochelce, dodajemy masę jajeczną. !!! JEŚLI ZROBIMY TO ZBYT SZYBKO LUB MASA BĘDZIE ZBYT CIEPŁA MASA SIĘ ZWAŻY. Gotowy krem umieszczamy na kilka minut w lodówce.



7. Już prawie wszytko gotowe, a piekarnik mamy wolny. Przygotujmy przybranie tortu. Ananas należy obrać ze skórki i pociąć na plasterki o grubości 2 centymetry. Liście także przydadzą się do wykończenia przybrania tortu.


 8. Z plastrów ananasa wycinamy (nożem lub foremką) kwiaty.



9. Ananasowe kwiaty suszymy w formach do mufinek - co nada im odpowiedni kształt. Proces suszenia jest długi i w 120 stopniach, wynosi on około 45-60 minut.


10. Składanie tortu:
Na spodzie znajdzie się biszkopt. Następnie biszkopt smarujemy kremem i układamy malutkie kawałki ananasa z puszki.Całość przykrywamy wkładką. Znów krem i ananas. Wkładka. Krem z ananasem. Biszkopt. Całość smarujemy pozostałą częścią kremu.

  

11. W tort wbijamy ananasowe kwiatki na wykałaczkach. W jego górną warstwę wbijamy dodatkowo ananasowe liście. Ja dodatkowo użyłem pralinek czekoladowych o smaku kokosowym.


12. Prawda że proste ? Więc nie ma się nad czym zastanawiać - do dzieła :D Smacznego :)




1 komentarz:

Drukuj przepis