niedziela, 5 lipca 2015

Kruche ciasto z truskawkami w budyniowej piance

Truskawki dzięki pięknej pogodzie - nie przestają być najpopularniejszym obecnie owocem na placu. Już niedługo zastąpią je maliny, borówki  i wiśnie. Dlatego należy jeszcze korzystać z okazji i upiec jakiegoś ,,truskawkowca''. Ja proponuję ciasto kruche z pianą, w której uwięzione są właśnie słodkie truskawki. Potencjał ciasta został wypróbowany na moich kolegach i koleżankach z pracy - wynikiem czego była pusta brytfanka i uśmiechnięte buzie :D Zapraszam więc każdego, dla kogo sezon truskawkowy jeszcze się nie skończył, do wypróbowania przepisu  :)






Składniki na dużą blachę  25x30:

Ciasto:
* 200 gramów mąki pszennej,
* 100 gramów mąki krupczatki,
* 250 gramów margaryny,
* proszek do pieczenia,
* łyżka kakao
* 6 żółtek,
* 4 łyżki cukru.

Pianka budyniowa,
* 6 białek,
* 2 budynie truskawkowe z cukrem (2x60 gramów),
* szklanka cukru,
*1/2 szklanki oleju.

Truskawki - obrane umyte i osuszone.


1. Składniki na ciasto należy zagnieść.



2. Ciasto dzielimy na 2/3 i 1/3. Do mniejszej części dodajemy kakao.  Obie części wkładamy do zamrażalnika.


3. Po godzince - większą część ścieramy na tarce na brytfankę.


4. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy całkowicie.


5. Białka ubijamy z cukrem na sztywną masę. Następnie pianę miksujemy z budyniami, na koniec dodajemy olej (i również miksujemy).


6. Gotową masę wylewamy na ciasto. Teraz układamy owoce.


 7. Na wierzchu ścieramy ciasto kakaowe.


 8. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 35 minut.


9. Studzimy nasz wypiek i delektujemy się jego truskawkowym smakiem :D


1 komentarz:

Drukuj przepis