wtorek, 14 lipca 2015

Arbuzowy torcik na zimno - dla wegetarian i nie tylko

Arbuz inaczej :D Ciasto z budyniem arbuzowym to moje nowe odkrycie. Nie dość że nie nastręcza trudności w wykonaniu to jeszcze arbuzowy smak dominuje w nim ponad wszystko. To moja druga urodzinowobolozaurowa propozycja. Jeśli chcesz spróbować jak smakuje to niesamowite z wyglądu i smaku ciasto - musisz wypróbować ten przepis :D





Składniki na tort o średnicy 24 centymetrów:
Ciasto:
* 2,5 szklanki mąki pszennej,
* 1,5 szklanki mąki krupczatki,
* 2 jaja,
* 250 gramów margaryny,
* 3 łyżki śmietany
* proszek do pieczenia.

Masa arbuzowa:
* 2 kilogramy arbuza bez pestek,
* 170 gramów mąki ziemniaczanej,
* 150 gramów cukru,
* opcjonalnie cynamon.



1. Składniki na ciasto wyrabiamy.


2. Dzielimy je na 2 części - mniejszą mrozimy w zamrażalniku.


3. Większą częścią wylepiamy formę i wstawiamy do lodówki,.



4.Przygotowujemy składniki na masę arbuzową.


5. Arbuza blendujemy. Następnie całość podgrzewamy z cukrem. Gdy masa będzie blisko wrzenia, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody. Gotujemy aż powstanie nam gęsty budyń.

 

6. Gorącą masę wylewamy na blat z ciasta.
 

7. Na tarcze ścieramy zmrożony mniejszy kawałek ciasta.


8. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 stopni. Następnie ciasto chłodzimy i wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin.


9. Teraz ciasto kroimy i jemy :D Smacznego :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis