poniedziałek, 29 czerwca 2015

Ramen o smaku miso - czyli Japonia w miseczce

Ostatnio wzięło mnie na japońskie specjały. Ramen to zupa tradycyjnie przyrządzana w Japonii. Sposób jej wykonania jest zbliżony do naszego polskiego rosołu. Ja postanowiłem zrobić ramen o smaku miso. Miso (jap. 味噌 miso) – tradycyjna gęsta pasta japońska produkowana ze sfermentowanej soi, najczęściej z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, soli oraz drożdży. Mimo że brzmi nieciekawie smakuje niebiańsko :) Dzięki lekturze mangi Naruto zgłębiłem wiedzę na temat tej zupy - i dziś dzielę się z Wami przepisem - Smacznego :D







Składniki na mniej więcej 8 porcji ramen: 

Składniki na "podstawę" zupy:
* około 5-6 litrów wody,
* 1 kg surowego kurczaka (z kośćmi lub piersi kurczaka),
* jarzyna do rosołu (seler,  por, cebula, pietruszka, kapusta pekińska, marchewka),
* 1 łyżeczka czarnego pieprzu (w kulkach),
* 2 garści grzybów mun,
* 1 kostka rosołowa wołowa,
 *1 łyżka soli.

Składniki na "bazę" do zupy:
* 1 łyżka oleju do smażenia,
* 1 łyżka oleju sezamowego,
* 2 posiekane ząbki czosnku,
* 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru,
* 100 gramów pasty miso,
* 60 ml japońskiego sosu sojowego,
* chili albo ostre papryczki - do smaku,

* 8 ugotowanych na twardo jaj,
* makaron Udon - 200 gramów,
 
 

1. Mięso wcześniej nasolone, umieszczamy w 5-6 litrach zimnej wody (ma oddać smak wodzie). Podgrzewamy do chwili zagotowania. Do gotującego się wywaru wkładamy obrane i umyte warzywa. Rosół ma "pyrkać" na małym ogniu około 3 godzin (pod przykryciem rzecz jasna).


2. By uniknąć wytwarzaniu się zbyt dużej ilości szumów - cebulę obieramy, kroimy na pół i palimy na palniku - do chwili mocnego zwęglenia. Taką cebulę dodajemy do rosołu.


3. Gdy rosół się gotuje - można przygotować bezę zupy. Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniczku i mieszamy do chwili połączenia się wszystkich składników. Powstanie lepka mamałyga - i tak ma być :)


4. Po ugotowaniu - rosół przelewamy do mniejszego garnka i mieszamy z bazą. Należy kierować się smakiem.  Gotujemy go jeszcze kilka minut.


5. Między czasie przygotowujemy jajka. Włoszczyznę kroimy na plasterki. Grzyby siekamy w paski.
Makaron gotujemy według instrukcji ( max. 3 minuty ).


6. Składniki ramen nakładamy do miseczek.


7. Zalewamy wrzącą zupą- jemy od razu - smacznego :D





1 komentarz:

Drukuj przepis