Przepis dla Ciebie :)

niedziela, 17 maja 2015

Tort Viva Goplana - czyli sufletowy tort czekoladowy

Oto tort dla czekoladowych masochistów - mocno czekoladowy. Co ja mówię? Jest mega czekoladowy - a przy tym niesłodki (dzięki użyciu gorzkiej czekolady). Ciasto z rodziny ciast sufletowych. Tym razem zastosowałem odrobinę mąki, wykonałem spód biszkoptowy i oblałem czekoladą (przez co ciasto zyskało status ciasta podwójnie czekoladowego). Torcik z czekoladowymi wariacjami powstał na potrzeby konkursu słodkiej Goplany - więc trzymajcie kciuki. PS. tytuł wymyśliła bolozaurowa mama :D





Składniki na formę o średnicy 26 centymetrów:

CIASTO:

* 4 tabliczki czekolady Gorzkiej Goplana (360 gramów),
* 4 łyżki wódki,
* 7 łyżek wiśniówki,
* 60 gramów kakao,
* 250 gramów margaryny (NIE MASŁA),
* 170 gramów cukru trzcinowego,
* 10 jaj,
* 60 gramów mąki razowej,
* proszek do pieczenia.


SPÓD:

 * 100 gramów okrągłych herbatników,
 * 10 łyżek kaszy manny,
* 100 gramów wiórków kokosowych,
* 240 gramów konfitury wiśniowej.


GÓRA:

* 1 tabliczka czekolady Mlecznej z Orzechami Goplana (90 gramów),
* 200 mililitrów śmietanki 30%,
* 2 łyżki wiśniówki.


1. Cukier, margarynę, kakao i proszek do pieczenia należy rozpuścić w kąpieli wodnej.


2. Międzyczasie na dno foremki sypiemy 5 łyżek kaszy i 50 gramów wiórek - jednolicie je rozkładając. Na to kładziemy biszkopty i  smarujemy je konfiturą. Na konfiturę rozsypujemy pozostałe 5 łyżek kaszy i 50 gram wiórków kokosowych. 


3. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną masę. 


4. Do ostudzonej masy czekoladowej dodajemy mąkę i żółtka. Dokładnie miksujemy.



5. Na koniec, przy użyciu łyżki, dodajemy pianę z białek (białka należy dokładnie wmieszać - nie używając miksera !!!).


6. Gotowe ciasto wlewamy do formy. Pieczemy godzinę (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni.


7. Gdy ciasto będzie stygło, rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę w śmietanie 30% z dodatkiem wiśniówki.


8. Masę czekoladową rozprowadzamy po torcie. Brzegi obsypujemy kokosem. Wkładamy ciasto do lodówki na noc.


9. Ciasto kroimy i podajemy z truskawkami i gorzką kawą. Smacznego :)

Z czekoladową nutą

1 komentarz:

  1. Ale wygląda! Super! I jak poszedł konkurs? Jestem ciekawy, bo moim zdaniem zasłużyła Pani na podium :)

    OdpowiedzUsuń

Wystąpił błąd w tym gadżecie.

Drukuj przepis