Przepis dla Ciebie :)

poniedziałek, 11 maja 2015

Torcik jabłkowo-bananowy z orzechami i nutką czekolady Goplana

Może się wydawać, że to ciasto skomplikowane - ale zaskoczę tak myślących, otóż nie :) To przepis autorski wykonany na potrzeby konkursu Goplany. Połączenie smaku orzechów, jabłek i banana, oraz nuta gorzkiej czekolady harmonizują ze sobą baaaardzo pysznie :))) Torcik testowało kilka osób, zarówno smakowo - zawsze smakował, jak i wykonawczo - zawsze wychodził. Dodatkowo podanie go na ciepło z wykorzystaniem własnoręcznie robionych lodów czekoladowych z czekoladą Goplany (patrz przepis na blogu) - daje magiczny efekt. Smakuje również doskonale z kawą :) Zapraszam do wypróbowania przepisu :D





Składniki na tort o średnicy 26 centymetrów:
NA CIASTO:
* 150 gramów mąki pełnoziarnistej,
* 450 gramów mąki pszennej,
* 3 łyżki śmietany,
* 90 gramów roztopionej czekolady gorzkiej Goplana,
* 300 gramów masła,
* 2 jajka,
* 1 żółtko,
* 150 gramów cukru trzcinowego,
* proszek do pieczenia.

Dodatkowo na orzechowy wierzch:
* 320 gramów orzechów włoskich,
* 4 łyżki mleczka skondensowanego słodzonego lub miodu,
* 20 gramów masła,
* 15 gramów cukru.

* 90 gramów czekolady gorzkiej Goplana,
* 2 łyżki śmietany.

MASA JABŁKOWA:
* 1 kilogram jabłek obranych,
* pół szklanki rodzynek (opcjonalnie),
* 1 budyń waniliowy,
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

MASA BANANOWA 
* 1 kilogram bananów bez skórki,
* pół szklanki rodzynek (opcjonalnie),
* 1 budyń bananowy,
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
*  6 łyżek mleka.

ZNAKOMICIE SIĘ KOMPONUJĄ:


NO TO ZACZYNAMY :D
1. Składniki na ciasto umieszczamy w misce.


2. Zagniatamy dokładnie.


3. Dzielimy ciasto na 3 równe części i wkładamy do lodówki na 30 minut.


4. Następnie wałkujemy ciasto.


5. Wylepiamy brytfankę i nakłuwamy.


6. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. (czynności powyższe wykonujemy dla trzech części ciasta - ale pieczmy TYLKO 2 CZĘŚCI - trzecia część pieczona będzie z orzechami)


7. Do rondelka wlewamy mleczko lub miód oraz masło i cukier - gotujemy 30 sekund.


8. Przygotowujemy, wcześniej siekane orzechy i wsypujemy do rondelka, gotując kolejne 2 minuty.


9. Przestudzone orzechy w miodzie rozprowadzamy w brytfance, na trzeciej części ciasta.

 

10. Pieczemy 15-20 minut - przykrywając brytfankę papierem do pieczenia (zapobiegnie to spaleniu orzechów).


11. Jabłka ścieramy na tarce. Przenosimy na patelnię. Mieszamy z mąką i budyniem. Dodajemy rodzynki. Smażymy 3 minuty.


12. Jeszcze ciepłą masę jabłkową wykładamy na pierwszy kruchy spód. Nakładamy drugi blat.


13.  Banany gnieciemy widelcem na jednolitą masę. Przenosimy na patelnię. Mieszamy z mlekiem, mąką i budyniem. Dodajemy rodzynki. Smażymy 3 minuty.


 14. Jeszcze ciepłą masę bananową wykładamy na drugi kruchy blat.


15. Nakładamy trzeci blat z orzechami.


16. Czekoladę topimy ze śmietanką (w mikrofalówce lub kąpieli wodnej).


17. Tworzymy czekoladowe pasy na powierzchni torcika.


18. Najlepiej chłodzić całą noc. Po tym czasie kroimy, podgrzewamy np. w mikrofalówce i podajemy z lodami czekoladowymi z czekolady Goplana (przepis pod linkiem:  http://bolozaurowesmaczki.blogspot.com/2015/05/lody-czekoladowe-bez-uzycia-maszynki-do.html )
SMACZNEGO :D

Z czekoladową nutą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.

Drukuj przepis