piątek, 15 maja 2015

Pod czekoladowo-fetową kołderką babka z lodów zrobiona

   Kiedyś w Galileo podawali skład lodów. Patrzę, a tam jajka, cukier, śmietanka. Czegoś tu brakuje, ale czego ? "Mąki" pomyślałem. Zacząłem myśleć, co by było gdyby do lodowej masy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Jednak na tym się skończyło. Po kilku miesiącach postanowiłem to jednak sprawdzić. Dodatkowo kiedyś na tym oto blogu robiłem ankietę dotyczącą ulubionych smaków. Najwięcej odpowiedzi zaznaczonych to : słodki i słony. I tu druga myśl. Co by było gdyby zamiast serków kremowych użyć do zrobienia polewy z  Serka Feta ? 
   Tak oto z tych dwóch pomysłów powstał jeden przepis. Ciasto lodowe jest słodkie, a feta wymieszana z białą czekoladą łamią smak słoną nutką. Dodatkowo przepis da się wykonać w 30 minut - więc nie zostaje nic innego, jak tylko wypróbować :)




Składniki na ciasto pieczone w blaszce typu keksówka - 30 centymetrów:
* 400 gramów roztopionych lodów waniliowych,
* 400 gramów roztopionych lodów czekoladowych,
* 2 razy po szklance mąki pszennej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia

POLEWA:
*  Tabliczka białej czekolady (100 gramów),
* Bloczek serka Feta Apetina 150 gramów.


1. Roztopione lody waniliowe mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia.


2. Roztopione lody czekoladowe mieszamy z druga porcją mąki i proszku do pieczenia.


3. Do blaszki wlewamy jedną masę.


4. Na nią wylewamy drugą.


5. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).


6. Międzyczasie roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej/mikrofali i łączymy z serkiem. Serek rozgniatamy za pomocą widelca tak by zostały w nim grudki - co wzmocni słone doznania smakowe. 


7. Na jeszcze ciepłe ciasto wylewamy masę czekoladowo-fetową i posypujemy posypką cukrową.


8. Czyż nie proste ? Smacznego :D




30 minut z Apetiną
Akcja lodowa 2015

4 komentarze:

Drukuj przepis