piątek, 22 maja 2015

Ciasto pieczarkowe a la brownie

Troszkę krajobraz za oknem jesień przypomina. Dlatego tym razem jesienny przepis. Właściwie to wariacja przepisu, który  kiedyś jeszcze zamieszczę. Od oryginału różni się tym, że pieczemy go na szerokiej blaszce, która nie pozwoli ciastu wyrosnąć. Dzięki temu zabiegowi wielbiciele brownie i innych mokrych i ciężkich ciast będą na pewno ukontentowani :) Ciasto ma niesamowity, niepowtarzalny smak. Osoby próbujące go nie spodziewały się, że w środku jest właśnie ... Pieczarka. Dodatkowo zaskoczeni byli tym, że ciasto to jest słodziutkie i chrupiące (przez dodatek herbatników). Zapraszam więc serdecznie do wykonania swojego Słodkiego ciasta pieczarkowego a la brownie.





Składniki na formę 30 x 30 centymetrów:

* 150 gramów masła,
* 130 gramów cukru,
* cukier waniliowy,
* pół szklanki pokruszonych herbatników,
* 170 gramów miodu (pół szklanki),
* 125 mililitrów mleka (pół szklanki),
* 400 gramów świeżych pieczarek,
* 2 jaja,
* 340 gramów mąki pszennej (2 szklanki)



1 Pieczarki siekamy.


2. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.


3. Dodajemy po jednym jajku, a następnie małymi porcjami miód i mąkę.


4. Na koniec dodajemy pieczarki i herbatniki. Miksujemy krótko.



5. Masę umieszczamy w brytfance.


6. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Nie możemy dopuścić by ciasto nam wyrosło za bardzo.


7. Gotowe ciasto posypałem kakao i cukrem brązowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis