poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Ciasto bananowe z czekoladą

Niedawno w mojej małej rodzince pojawił się nowy jej członek - Tymon :) Postanowiłem powiedzieć "Hello" małemu szkrabowi. Ale tak w odwiedziny u kuzynki z pustymi rękami ? no nie za bardzo. Nie wiedziałem jakie smaki lubą Państwo Adamscy - więc postawiłem wszystko na jedną kartę. Banan :D To jest to. Tak właśnie powstał ten oto niesamowicie wilgotny, aromatyczny i słodki wyrób cukierniczy. Ciasto bananowe z czekoladą :) Zapraszam do wypróbowania przepisu :)






* 5 średnich bananów,
* 4 szklanki mąki pszennej,
* 500 mililitrów  jogurtu naturalnego,
* 150 gramów brązowego cukru trzcinowego,
* 4 jajka,
* 1 szklanka oleju,
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
* 1 budyń bananowy,
* 1 tabliczka ciemnej czekolady pokrojona na kawałki.




1. Jajka z cukrem ucieramy na gęstą masę.


2. Następnie po kolei dodajemy: jogurt, olej i składniki sypkie. Na koniec miksowania dodajemy czekoladę pokrojoną w drobną kostkę.


3. Połowę ciasta wylewamy na formę. Dajemy 2 banany, na które wylewamy resztę ciasta.


4. Na wygładzoną, wierzchnią warstwę ciasta układamy plasterki 3 bananów pokrojonych w plasterki.


5. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.


6. Studzimy ciasto i ... Smacznego :)



Wiosenne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis