piątek, 3 kwietnia 2015

Blok czekoladowy nie tylko dla diabetyków - z ksylitolem

Jeśli jednak chcemy trochę poszaleć w Święta i zjeść coś naprawdę słodkiego - to blok czekoladowy można też zrobić w wersji trochę bardziej fit. Główną różnicą jest użycie cukru brzozowego - czyli ksylitolu. Dodatkowo używając produktów o minimalnej ilości tłuszczu, można sobie pozwolić na orzechy i ewentualnie minimalną ilość suszonej żurawiny. Jeśli jesteś zainteresowany takim rozwiązaniem - śmiało wykonaj swój blok :) 




Składniki na mały bloczek robiony w misce, lub w foremkach:
* 200 gramów mleka w proszku (0,3% tłuszczu) 720 kcal, 75g białka, 102g węglowodanów, 1,6g tłuszczu,
* 100 gramów jogurtu naturalnego/kefiru 60 kcal, 4,3g białka, 6,2g węglowodanów, 2g tłuszczu,
* 2 łyżki kakao 52 kcal, 5,2g białka, 3,2g węglowodanów, 3g tłuszczu,
* 1/3 szklanki ksylitolu 180 kcal, 0g białka, 65g węglowodanów, 0g tłuszczu,
* 1/2 szklanki mleka 22 kcal, 1,5g białka, 2,5g węglowodanów, 0,8g tłuszczu,

OGÓŁEM 1034 kcal, 86g białka, 176g węglowodanów, 7,4g tłuszczu :)

* opcjonalnie garstka bakali,



1. Mleko i jogurt podgrzewamy i rozpuszczamy w nim kakao.


2. Bakalie kroimy.


3. Dodajemy bakalie z mlekiem w proszku do masy kakaowej.


4. Miksujemy.


5. Rozlewamy do foremek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Jeśli blok nie będzie wystarczająco gęsty, by go wyciągnąć z foremek - należy chłodzić w zamrażalniku.


6. Smacznego łasuchu :)


Wegetariańska Wielkanoc 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/wielkanocne-wypieki

1 komentarz:

Drukuj przepis