środa, 11 marca 2015

Torcik mocno ajerkoniakowy na czekoladowym spodzie

Dzisiaj chciałem podzielić się wariacją kilku przepisów mojego autorstwa. Będzie mocno czekoladowo i ajerkoniakowo. Wykonanie torciku według tego przepisu jest może czasochłonne, ale zostanie nagrodzone, mam nadzieję, podczas wieczornej herbatki lub wizyty gości :) Ajerkoniak wykorzystany w przepisie zrobiłem sam (opublikuję wkrótce), ale taki sklepowy także się świetnie nadaje. Nie pozostaje mi nic innego,jak zaprosić do wypróbowania przepisu. 
 





Składniki na torcik o średnicy 24 centymetry:

Czekoladowe cisto bez mąki:
* 7 jajek,
* 150 gramów masła,
* 150 gramów gorzkiej czekolady,
* 2 kopiate łyżki kakao,
* 150 gramów cukru,

Pianka ajerkoniakowa,:
* 500 gramów serka mascarpone,
* 450 mililitrów ajerkoniaku,
* 4 łyżki cukru pudru,
* 100 gramów białej czekolady,
* 3 łyżki żelatyny,

Śmietanowe różyczki:
* 400 mililitrów śmietany 30%,
* 2 łyżki żelatyny,

Ponadto:
* 2 duże opakowania rurek :) -  można je zastąpić biszkoptami


1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Dno smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą bądź grysikiem.


2. Masło z czekoladą topimy w kąpieli wodnej, lub mikrofalówce.


3. Czekamy aż ostygnie.


4. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę.


5. Żółtka należy teraz dokładnie zmiksować z kakao. Następnie dodać cukier, a na końcu czekoladę z masłem.



6. Teraz musimy delikatnie wmieszać pianę z białek.


7. Spód wkładamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni), na koło 25- 30 minut,


8. Międzyczasie kroimy rurki


9. i wbijamy w ostudzone ciasto czekoladowe.


10. Teraz pianka. Serki miksujemy z cukrem pudrem.


11. Dodajemy (bardzo powoli bo masa się zważy) ajerkoniak, roztopioną białą czekoladę, a na końcu żelatynę (rozrobioną w gorącej wodzie).


12. Masę wylewamy na ciasto i dajemy do schłodzenia do lodówki.


13. Śmietanę ubijamy na sztywno i również dodajemy do niej na koniec żelatynę (rozrobioną w gorącej wodzie).


14. Zdobimy torcik według uznania,


15. Smacznego :)

Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis