Przepis dla Ciebie :)

niedziela, 22 marca 2015

Mocno czekoladowy murzynek z pijanymi wiśniami i kokosem

Podczas robienia nalewek, najczęściej pozostaje "odpad nalewkowy" w postaci pijanych składników. Najpopularniejszymi są wiśnie, czereśnie i maliny. One także smakują najlepiej. Po wykonaniu nalewki owoce zamykam szczelnie w słoikach i czekam na właściwą okazję, by je wykorzystać. Dziś nadszedł ten dzień i natchnienie popchnęło mnie do wykonania murzynka. Murzynek musiał być bardzo czekoladowy - więc użyłem do jego wykonania czekolady. Jako wypełnienie wykorzystałem pijane wiśnie. Jednak gdy tak dumałem podczas robienia ciasta, postanowiłem dodać coś, co doskonale się łączy ze smakiem wiśni - kokos. Tak oto powstał Mocno czekoladowy murzynek z pijanymi wiśniami i kokosem. Zapraszam do wypróbowania niniejszego przepisu :) 




Składniki na formę typu keksówka - 33 centymetrów:
* 180 gramów masła,
* 150 gramów gorzkiej czekolady,
* 3 łyżki kakao,
* 300 - 400 pijanych wiśni,
* 1 niepełna szklanka wiórek kokosowych,
* 260 gramów cukru,
* 350 gramów mąki,
* 4 duże jajka,
* cukier waniliowy,
* proszek do pieczenia. 

 

1. Masło topimy.


2. Dodajemy czekoladę i mieszamy aż wszystko się dobrze połączy. Odstawiamy do ostygnięcia.


3 Jajka z cukrem ubijamy na gęstą masę (minimum 3 minuty).


4. Do masy powoli wlewamy (ciągle miksując), masło z czekoladą. Następnie dodajemy składniki suche - to jest mąki i proszek do pieczenia.


5.  Wiśnie obtaczamy we wiórkach kokosowych.


6. I delikatnie musimy je wmieszać w ciasto.


7. Ciasto wlewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy około 1 godzinę (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni. 


8. Podajemy przestudzone (tylko takie dobrze się kroi). Smacznego :)))

Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Szybkie i proste ciasto, a przy tym smaczne :) czas wyjścia ciasta z foremki do brzuszków domowników i 2 gości - 1,5 dnia :))))

      Usuń
  2. Witaj!

    Zapraszamy Cię do założenia konta na nowo powstałej stronie FlyB - Kulinaria, która jest katalogiem polskich blogów kulinarnych oraz portalem społecznościowym dla miłośników gotowania. Na naszej stronie możesz zawierać nowe znajomości, udostępniać treści innym użytkownikom, komentować i dodawać do ulubionych inne wpisy, a przede wszystkim dodać swojego bloga do naszego agregatora, który będzie pobierał jedno zdjęcie, tytuł i maksymalnie pierwsze 50 słów z Twoich wpisów. Nasz portal to świetne miejsce do pokazania swojego bloga oraz zawarcia nowych znajomości.

    Pozdrawiamy
    Zespół portalu FlyB
    http://kulinaria.flyb.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham murzynka, kocham alkohol! :D Dla mnie to połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli nic nie pozostaje tylko wypróbować przepis ^^ - polecam bo dodatek czekolady do ciasta na prawdę robi swoje :)

      Usuń

Wystąpił błąd w tym gadżecie.

Drukuj przepis