czwartek, 12 marca 2015

Ajerkoniak / adwokat - sprawdzona domowa receptura

Ostatnio Wasze gusta podbił torcik ajerkoniakowy. Smakuje on szczególnie wybornie z ajerkoniakiem zrobionym własnoręcznie. W odróżnieniu od zakupionego w sklepie, ten zrobiony w domu można dowolnie "doprawiać" spirytusem do smaku. Także gęstość się różni. Świeżo zrobiony ajerkoniak może się wydawać rzadki i zbyt lejący - ale dajmy mu kila dni,a zamieni się w przepyszny alkoholowy krem. Wykonanie nie zajmie więcej niż 20 minut :) Zapraszam :)


 
 

Składniki na pół litra ajerkoniaku:
* 5 żółtek,
* 100 gramów cukru,
* 1 cały cukier waniliowy,
* 1 szklanka mleczka skondensowanego niesłodzonego,
* 100 mililitrów spirytusu.


 1. Żółtka umieszczamy w misce.


 2. Dodajemy cukier i miksujemy nie mniej niż 4 minuty, na najwyższych obrotach.



3. Następnie dalej miksując, dodajemy powoli mleczko skondensowane,


4. a na koniec, również bardzo, bardzo powoli dolewamy spirytus.


5. Tak przygotowaną miksturę, przelewamy do szklanej butelki i odstawiamy na minimum 4 dni.


6. Smacznego :)


Wielkanocne Wypieki Domowy Wyrób ALE JAJA! Wielkanocne Smaki - edycja V

1 komentarz:

  1. Postawiłem na www.centrum-stomatologii.pl - to jeden z najlepszych dentystów w Rzeszowie.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis