środa, 14 stycznia 2015

Kokosówka - czyli kokos pijany spirytusem z mleczkiem kokosowym

Ciąg dalszy nalewkowych odkryć. Likier kokosowy na mleczku kokosowym. Nalewka sama w sobie jest bardzo mocna - ale jedynie spirytus jest w stanie wyciągnąć z kokosa aromat i smak. Nalewkę robi się bardzo długo, ponieważ miąższ kokosowy jest stosunkowo suchy. Niemniej cierpliwi będą zaskoczeni smakiem i aromatem likieru ^^ Zapraszam :D







Składniki:
* miąższ z całego kokosa,
* 250 ml wódki,
* 250 ml spirytusu,
* pół szklanki wody,

* puszka mleczka kokosowego,
* puszka mleka skondensowanego słodzonego.


1. Kokos nawiercić i wylać z niego większość wody (trochę wody musi zostać w kokosie).


2. Kokos podpiłowujemy nożem w połowie i wkładamy do mikrofali na 50 sekund - powinien pęknąć,


3. Gdy kokos ostygnie wycinamy kawałki miąższu,


4. Musimy pamiętać by dokładnie odrapać kawałki kokosa,

5. Miąższ przekładamy do słoika i zalewamy, wódką, spirytusem i wodą - zostawiam w ciemnym miejscu na minimum 3 miesiące,

6. Po tym czasie zlewamy do butelki


7. By zrobić pół litra likieru postępujemy tak:
* do butelki wlewamy puszkę mleczka kokosowego,
* następnie wlewamy pół mleka skondensowanego słodzonego,
* dolewamy do pełna nalewką,
* kosztujemy :D

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis