środa, 3 grudnia 2014

Trufle / ziemniaczki - czyli jak uratować nieudany biszkopt

Proszę Państwa i oto dziś polecam ciasto jabłkowe z galaretką ...... tak to miało wyglądać, ale nie wyszło.  Biszkopt czasem się nie udaje. Tym razem co prawda nie wyszedł zakalec, ale pomyliłem proporcje i wyszedł za mały. Jak uratować, lub jak kto woli zamaskować nieudany wypiek, gdy goście już u bram ? Oto przepis błyskawiczny i elegancki w sam raz na Mikołajki czy Święta Bożego Narodzenia ^^ Zapraszam !



 

Składniki na 6 dużych trufli:
* 300 gramów biszkoptu (może być takiego z zakalcem),
* 2 łyżki kakao,
* 3 łyżki gęstej słodkiej marmolady - smaku dowolnego,
*50 gramów czekolady mlecznej,
* 50 gramów margaryny,
* 2 łyżki śmietany 18%,
* wiórki kokosowe, płatki migdałowe lub inne posypki


1. Biszkopt kruszymy w rękach i mieszamy z kakao,


2. W rondelku doprowadzamy do wrzenia marmoladę, margarynę i czekoladę,


3. Zawartość (jeszcze ciepłą) rondelka wlewamy do miski z biszkoptem.  Teraz dodajemy również śmietanę.


4. Wyrabiamy ręką,
 

5. Masę dzielimy na 6 części i rolujemy kuleczki,


6. Następnie kulki obtaczamy w wiórkach, płatkach lub innych produktach nadających się do tego celu,


SMACZNEGO



Prezenty na Mikołajki Świąteczne słodkości! Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

2 komentarze:

  1. mniaam ! domowe trufle, musza byc pyszne
    zapraszam http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł, nie wpadłabym na to

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis