czwartek, 11 grudnia 2014

Torcik biszkoptowy mocno czekoladowy z wiśniówką - BOARD TO BE WILD

Postanowiłem pobawić się pod namową kolegi Lindala (dzięki za pomysł) w połączenia słodkiego świata znanego z Jaskini Smaku Bolozaura i świata gier planszowych ^^ Pierwszy przepis z tej serii dedykuję jednak samemu Lindalowi. Jest autorem nowej, dopiero raczkującej, ale świetnie zapowiadającej się stronki o grach - BOARD TO BE WILD.  Zapraszam więc do spróbowania przepisu na tort czekoladowy nasączony wiśniówką - a dla odważnych można wykonać go tak jak ja - czyli jako logo BOARD TO BE WILD ^^



 

Składniki na tortownicę o średnicy 24 centymetry:
CIASTO:
*150 gramów masła
* 160 gramów cukru,
* 180 gramów czekolady deserowej,
* 8 jajek,
* 30 gramów cukru pudru,
* 150 gramów mąki pszennej,
* łyżeczka proszku do pieczenia,
* 150 gramów marmolady do przełożenia biszkopta,
* opcjonalnie wiśniówka i woda do nasączenia biszkoptu,

MASA MAŚLANA (do obtoczenia tortu):
* 200 gramów masła (musi być masło),
* szklanka cukru pudru,

LUKIER PLASTYCZNY:
* 35 mililitrów wody,
* 2 łyżki żelatyny,
* 2 łyżki glukozy,
* 300 gramów cukru pudru,
* 150 gramów mąki ziemniaczanej,
*barwniki spożywcze według uznania - ja użyłem czarnego,


1. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,


2. Masło ucieramy mikserem około 3 minuty,


3. Dodajemy czkoladę,


4. I żółtka - cały czas miksując,


5. Na koniec dodajemy cukier i miksujemy całość następne 3 minuty,


6. Na koniec na najniższych obrotach dodajemy pianę z białek, mąkę z proszkiem oraz cukier puder,


7. Pieczemy 55 minut w temperaturze 170 stopni,


8. Wyznaczamy linie hexa,


9. Biszkopt dzielimy na pół. Ciasto można nasączyć wodą z cytryną lub rozcieńczoną wiśniówką,



10. Następnie nakładamy marmoladę,


11. Znowu nakładamy na siebie warstwy i ścinamy boki tak by wyszedł nam kształt hexa,


12. Ciasto należy teraz przygotować do nałożenia lukru plastycznego. Najlepsza do tego jest masa maślana przygotowana w następujący sposób.Miękkie masło miksujemy na puszystą masę,


13. Dodajemy cukier puder i kontynuujemy miksowanie jeszcze przez 30 sekund,


14. Przygotowaną masą smarujemy tort,


15. Zagniatamy lukier plastyczny i dzielimy go na 1/3 (część biała) i 2/3 (część do której trzeba dodać czarny barwnik. Sposób wykonania lukru krok po kroku znajduje się tu http://bolozaurowesmaczki.blogspot.com/2014/10/tort-dyniowy-czyli-happy-halloween.html


16. Czarny lukier wałkujemy na oleju i okrywamy całe ciasto,


17. Białą część wałkujemy,


18. I wycinamy wzór na kształt zadrapań,


19. Zwilżone wodą kawałki białego lukru nakładamy na ciasto,


20. Po nocy w lodówce tort jest gotowy do zjedzenia - SMACZNEGO

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis