niedziela, 28 grudnia 2014

Piernik tradycyjny Bolozaurowej receptury

HA - moje ulubione ciacho - UWIELBIAM - dlatego ten przepis stanowi kwintesencję piernika i mojego pierniczonego doświadczenia ^^ Piernik zaprezentowany tutaj to model klasyczny. Charakteryzuje się mocno korzennym aromatem i dużą ilością bakalii. W toku udoskonalania od czasu do czasu pierniki przekładam powidłem. Pamiętajcie że najlepiej go zrobić tydzień przed podaniem, ponieważ w ten czas nawilgnie trochę ^^







Na jedną blachę typu keksówka (taka podłużna) potrzebujemy :

* 2 jaja,
* 3/4 szklanka cukru,
* 0,5 kostki masła,
* 0,5 szklanki miodu,
* 0,5 kilo mąki,
* 0,5 szklanki kwaśnej śmietany - wypróbowałem i może być gęsty jogurt ;]
* 2 łyżki kakao,
* proszek do pieczenia i przyprawa do piernika (minimum jedno opakowanie),
* bakalie,



1.  Jajka całe miksujemy z cukrem. W międzyczasie trzeba rozpuścić masło - i wystudzić.

 

2.  Do jajek z cukrem trzeba dodać po kolei masło + kakao + miód + przyprawy z proszkiem + mąka + (na końcu) śmietana,


3 Miksować - ciasto jest bardzo gęste jak widać na załączonym zdjęciu,


4. Teraz należy dodać bakalie, wymieszać dokładnie i wylać na keksówkę wysypaną bułką tartą. 


5. Piernika pieczmy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni,


 6. Dekorujemy roztopioną czekoladą i wiórkami kokosowymi, można też przełożyć go powidłami. Smacznego :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis