środa, 12 listopada 2014

Domowy krem czekoladowo orzechowy

Nutella to coś za czym przepadają zarówno dorośli jak i dzieci. Niestety w kremie takim jest zaledwie 15 % orzechów. Mało - jak dla mnie, ponieważ posmak orzechowy, to to co lubię w tej słodyczy najbardziej. Nie martwcie się jeśli też tak macie - ponieważ dziś, właśnie dla WAS wrzucam przepis na domowy krem czekoladowo orzechowy. Zapraszam :D




Składniki na słoiczek półlitrowy:
* 200 gramów ulubionych orzechów,
* 100 gramów cukru pudru,
* 150 gramów  mlecznej czekolady,
* 175 mililitrów śmietany 30%,
* 4 łyżki kakao,



1. Orzechy miksujemy blenderem - przez około 4-6 minut (do chwili uzyskania kleistej, tłustej masy orzechowej),


2. Dodajemy cukier puder oraz kakao i ponownie miksujemy,


3. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i wlewamy wrzącą śmietanę,



4. Ponownie miksujemy  do chwili uzyskania gładkiej konsystencji,


5. Przelewamy do słoiczka i studzimy,


 6. Ja dodałem do kremu kilka pokruszonych grubo orzechów ( by coś chrupało ) ^^ SMACZNEGO :D







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis