sobota, 2 sierpnia 2014

Babka z kaszy manny

Urodziny za mną już od dawna. Jednak to właśnie dziś zdecydowałem się podzielić z Wami przepisem na rewelacyjne ciasto, które zawsze się udaje. Dodatkowo ciasto jest dedykowane wszystkim wielbicielom kaszy manny. Jest ono szybkie w robocie i tanie. Spróbuj samemu zrobić tę babkę.

 
 

Składniki:
* 450 gramów kaszy manny,
* 3 szklanki mleka,
* 6 jajek,
* 220 gramów cukru (1 szklanka),
* lukier i dodatki do przystrojenia,



1. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką (lub jak ja kaszą manną),


2. jakja z cukrem wbijamy do dużej miski,


3. Ubijamy w kąpieli wodnej do uzyskania puszystej sztywnej masy (około 10-15 minut),


4. Teraz masę zdejmujemy z palniaka i  ubijamy do chwili wystudzenia. Po tym czasie dodajemy po łyżce kaszę manną,


5. Masę przenosimy do formy i wkładamy do gorącego piekarnika (170 stopni) do chwili lekkiego zarumienienia (nie wyrasta wiele),


6. W między czasie należy przegotować mleko,


7. Gdy ciasto się zarumieni wlewamy do formy całe jeszcze ciepłe melko,


8. Wyciągamy gdy ciasto wchłonie płyn, studzimy i wyciągamy,


9. Teraz artystycznie przystrajamy,




3 komentarze:

Drukuj przepis