czwartek, 5 czerwca 2014

Truskawkowe kruche ciasto z budyniem

Truskawkowe szaleństwo trwa. Wszędzie ich pełno i są coraz tańsze,. Dodatkowo jako sam owoc są niezwykle zdrowe i niskokaloryczne. Dzisiaj polecam pyszne ciasto truskawkowe, które smakuje zarówno na ciepło z lodami jak i na zimno. Jest pyszne - jego żywotność szacuje na max. 16 godzin. Dość jednak gadania - Truskawkowe kruche ciasto z budyniem czas zrobić ^^  



 

Składniki na ciasto robione w blasze o wymiarach 35x 22 cm:

Na CIASTO:
* 3 szklanki mąki pszennej,
* 250g schłodzonej margaryny,
* 6 żółtek,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 3 łyżki cukru,
* opcjonalnie aromat waniliowy,

Na PIANKĘ,
*  6 białek,
* 3/4 szklanki cukru pudru,
* 1 duży cukier waniliowy,
* 2 budynie,
* 1/2 szklanki oleju (jakieś 120ml),

I około 0,5 kilograma truskawek lub innych owoców,

 

1. Podane składniki na ciasto umieszczamy w naczyniu,


2. I zagniatamy ciasto,
 

3. Ciasto dzielimy na 3/5 i 2/5 (jak na zdjęciu) i dajemy do zamrażarki,


4. Teraz ścieramy na tarce większą część

\

5. I dociskamy do dna,


6. Pieczemy 20 - 25 minut w 190 stopniach i  studzimy,

 

7. W między czasie ubijamy białka z odrobiną soli,

 

8. Dodajemy cukry,

  

9. I budynie,

 

 10. Na końcu dodajemy powoli olej -  cały czas miksując na pełnych obrotach,


11. Gotową masę wylewamy na kruchy blat i wyrównujemy,


12. Nakładamy dość gęsto truskawki - szerszą częścią do góry,

   
 

13. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta,

  

14. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni,


SMACZNEGO :D

Milion smaków truskawek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis