środa, 25 czerwca 2014

Tarta budyniowa z owocami

owoce Owoce OWOCE :D wszędzie owoce. Trzeba to wykorzystać - a w jaki sposób ? Robiąc przepyszną tartę budyniową z owocami. Pyszny orzeźwiający deser przypadnie do gustu i dużym i tym młodszym łasuchom. Przygotowanie łatwe i stosunkowo szybkie. Składniki również niewyszukane. Dzięki prostocie tego wypieku - polecam w przypadku odwiedzin niespodziewanych gości.



 



Składniki:

Na tartę o średnicy 24 cm:
* 1/2 kostki masła,
* 1/5 szklanki cukru,
* 1 żółtko jaja kurzego,
* szklanka mąki pszennej,
* Dla aromatu dodałem łyżeczkę skórki z cytryny,

Na krem budyniowy:
* 2 budynie waniliowe (i dodatkowo cukier o ile budyń wymaga),
* 850ml mleka,
* 2 płaskie łyżki żelatyny,

Ponad to:
* Galaretka,
* 5 łyżek masy krówkowej,
* owoce według uznania,

1. Wykonujemy tartę według przepisu: http://bolozaurowesmaczki.blogspot.com/2014/04/kruche-ciasto-na-tarte.html



2. Budynie przygotowujemy według przepisu - zmniejszając ilość mleka z 1 litra do 850ml (podczas gotowania dodajemy żelatynę),


3. Gdy zgęstnieje, odkładamy go do wystudzenia, zakrywając szczelnie folią (dzięki temu nie powstanie kożuch),

4. Między czasie myjemy i obieramy ulubione owoce,


5. Przestudzoną tartę smarujemy masą krówkową,


6. Używając szprycy lub rękawa, rozprowadzamy prawie całkowicie stężałą masę budyniową,


7. Galaretkę rozpuszczamy w połowie ilości wody podanej na opakowaniu,


8. Tartę przystrajamy owocami, które oblewamy delikatnie tężejącą galaretką,


9. Smacznego :D





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis