Przepis dla Ciebie :)

wtorek, 3 czerwca 2014

Nalewka Truskawkowa


Oto wynik moich poszukiwań, testów i własnego doświadczenia ^^ Nalewka z Truskawek jest ponoć wyborna - ponoć bo o wynikach moich testów powiem za kilka miesięcy. Jednak teraz jest sezon więc po co zwlekać ? Podaję więc przepis i wykonanie - Zapraszam.




A składniki to tylko
* 2 kilogramy truskawek,
* 3 szklanki (około 750g) cukru,
*  1/2 litra spirytusu,
* 1/2 litra wódki,
* sok z 1 cytryny,
 


 1. Do słoja lub gąsiora - wkładamy truskawki (wcześniej umyte i osuszone) pokrojone w ćwiartki,




2. Co jakiś czas wsypujemy cukier, 

  




 

3. Zostawiamy na 2 dni w ciepłym miejscu - co jakiś czas wstrząsając by cukier się rozpuścił, a truskawki puściły sok,

  

4. Teraz wyciskamy sok z cytryny i mieszamy go ze spirytusem i wódką,
 

5. Wlewamy do słoika z truskawkami,


6. Po lewej wymieszane, po prawej truskawki tuż po połączeniu z alkoholem (tworzy się charakterystyczny nalot z bąbelków),


7. Odstawiamy na 2 -3 tygodnie,
8. Po upływie tego czasu odsączamy alkohol przez gazę,

 

9. Truskawki po dokładnym odsączeniu zostawiamy w słoiku - świetnie nadają się do lodów i ciast,


10. Nalewkę, która po przesączeniu powinna być klarowna - rozlewamy do wcześniej wyparzonych butelek,




Jak ugasić pragnienie? Milion smaków truskawek Jeść czy grać?

22 komentarze:

  1. Wygląda i brzmi smakowicie :) Ciekawi mnie natomiast w jakiej kolejności mieszać te składniki: sok z cytryny, wódkę i spirytus..? Czy jest wskazane co z czym najpierw mieszać?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej - ja nie zauważyłem żadnej różnicy - wlałem w kolejności spirytus, wódka, skok z cytryny ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,
    czy po tych 2 dniach po puszczeniu soku filtrujemy już truskawki z soku, i dopiero same truskawki zalewamy alkoholem, a po 2 tyg łączymy z sokiem? czy od razu truskawki z sokiem i alkoholem robimy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam!
      najlepszym sposobem jest zalanie najpierw alkoholem (tym sposobem nalewka będzie bardziej klarowna) na dwa tygodnie lub dłużej, a po tym czasie odcedzamy alkohol, a owoce zasypujemy cukrem tak aby były całkowicie przykryte i pozostawiamy do czasu rozpuszczenia się cukru (najlepiej trzymać w ciepłym ciemnym miejscu) potem znowu odcedzamy i mieszamy z alkoholem

      Usuń
    2. Tak znam i ten sposób :) i jeden i drugi dobry :)

      Usuń
  4. Witaj - ja nie odsączałem truskawek ze soczku - od razu dodałem alkohol i wyszło pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. a mniej wiecej ile wychodzi procent? bo jesli nie ma 40 % to zastanawiam sie nad zamiana wodki na spiritus i w ogole zrobic z samego spiritusu

    OdpowiedzUsuń
  6. nie sprawdzałem - ale jest mocna - goście moi często ją lekceważą, potem są zdziwieni mocno :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, chciałabym się dowiedzieć ile objętościowo wyszło ostatecznie tego trunku?

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak długo musi stać taka nalewka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z owocami jakieś 3 tygodnie - po zlaniu najlepiej jak najdłużej :)

      Usuń
    2. a jeśli całość (owoce z alkoholem) postoi dłużej nie 3 tyg ale np. 3 miesiące, to nie przegryzie się bardziej - alkohol nie wyciągnie więcej z owoców?:>

      Usuń
  9. Czy podane proporcje będą odpowiednie do nalewek z innych owoców? Dokładnie chodzi mi o nektarynki. Strasznie ciężko znaleźć dobry przepis na nalewkę z tych owoców ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak nadają się - niemniej nektarynki mają tak delikatny smak, iż nie ryzykowałbym używania nadmiernej ilości spirytusu (jest jak na mój gust - za "ostry" dla tych owoców). :)

      Usuń
  10. Robiłam ta nalewke (2015 rok) dzisiaj wyprobowana :) ma piekny kolor jak te sklepowe! czuć truskawki, polecam kazdemu - przepis na pewno bedzie wykorzystany w przyszlym roku :) dziekuje i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam. Znam ten sposób oczywiście i mógłbym co nieco dopowiedzieć. Są 2 generalnie sposoby na trunki owocowe, te same proporcje spirytusu i wódki. Na 1 kg owoców 1 kg cukru.
    1 sposób to tak jak tutaj - owoce zasypywane cukrem - potem spirytus i wódka - powstaje smaczny i gęsty likier - troche potem rozcieńczony bo to takie słodkie dla kobitek
    2 sposób - najpierw zalane owoce spirytusem i wódką na kilka dni - potem cukier - i powstaje tzw. nalewka.
    Mocna taka i mniej gęsta - dla smakoszy.
    Ten spsób opisany stosowałem do różnych owoców robiąc likiery czy nalewki. Smaczne jest z moreli i brzoskwiń, gruszek - jabłka tak niezbyt, bardzo dobre jest z aronii. Tylko problem jest jeden - kupić dobry spirytus.

    OdpowiedzUsuń
  12. A po czym poznać "dobry spirytus"? Nie wiedziałam, że spirytus może być niedobry ;)
    Zrobiłam nalewkę z tego przepisu rok temu i wszyscy się zachwycali (nie tylko kobitki).

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  14. Witaj. Zrobilam nalewke truskawkowa wedlug tego przepisu rok temp. Znakomita.
    Zatrzymalam jedna butelke dla porownania z tegoroczna.
    Wszyscy goscie zachwycali sie smakiem i aromatem. Swietny przepis. Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń

Wystąpił błąd w tym gadżecie.

Drukuj przepis