czwartek, 3 kwietnia 2014

Tarta cytrynowa

Witajcie ^^ Tym razem na bazie kruchego ciasta czas na ..... Tartę cytrynową. Jest to przepis, który nie udał mi się kilkukrotnie. Jednak teraz na bazie własnych porażek wzbogaciłem przepis i użyłem paru prostych trików. Tak oto powstało fantastycznie kwaskowe ciasto złamane słodyczą kruchego spodu. Przepis jest łatwy i w miarę szybki w wykonaniu. Naprawdę trzeba żelaznych nerwów aby odczekać 2-3 godziny by tarta była gotowa do podania.





Do wykonania tarty będziemy potrzebowali:

 *Kruchy spód wykonany według przepisu:
   http://bolozaurowesmaczki.blogspot.com/2014/04/kruche-ciasto-na-tarte.html

 

* 4 jajka,
* 4 żółtka,
* 3/4 szklanki soku z cytryny,
* 1/2 szklanki cukru,
* 60 gram masła,


1. Wyciskamy sok z cytryn - 3/4 szklanki to około 5 cytryn,


2. Do garnka z gotującą wodą, wkładamy miskę z wbitymi jajkami i żółtkami,

3. Miksujemy na parze do chwili uzyskania puszystego gęstego kremu (5-10 min) uważając by nie zagotować mikstury,


 4. Następnie dodajemy (również na gorąco), masło i sok z cytryny i ponownie 10-15 minut delikatnie mieszamy około 10 minut (masa w tym czasie zgęstnieje i trochę opadnie),


5. Gotową masę wlewamy na tartę,

6. Tak przygotowaną tartę zdobimy według uznania i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny 




7. JEMY ^^



Na majówkę


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis