poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Mazurek wielkanocny z kajmakiem (masą krówkową)

Święta Wielkanoce już za pasem więc czas na przygotowania. Najbardziej tradycyjnym deserem w kuchni wielkanocnej -  oprócz paschy i drożdżowego - jest MAZUR. Mazurek ma wiele odmian - poprzez masę kajmakową (krówka), czekoladową do pomarańczowej. Postanowiłem skupić się na odmianie najbardziej tradycyjnej; takiej którą przyrządza się u mnie w domu - jet to mazur z masą kajmakową. Dawniej było to ciasto, które robiło się kilka godzin (powodem był przymus gotowania w puszce mleczka skondensowanego słodzonego przez trzy godziny), dziś można go wykonać w zaledwie 2,5 godziny. Ciasto wspaniale robi się z dziećmi ponieważ przystrojenie mazura zależy tylko od naszej wyobraźni i posiadanych bakalii. Tak więc nie pozostaje mi nic innego tylko zaprosić do wspólnego pieczenia.





 


Składniki na blaszkę o wymiarach 30x40cm:

CIASTO:
* 2,5 szklanki mąki,
* 250 gram masła lub margaryny,
* 6 żółtek,
* 1 łyżka kopiata cukru,
* proszek do pieczenia,

WKŁADKA KOKOSOWA:

* 6 białek,
* 3/4 szklanki cukru,
* 150 gram wiórków kokosowych, lub innych bakalii,

MASA KAJMAKOWA,
* puszka masy krówkowej zakupiona w sklepie - lub mleczko skondensowane słodzone gotowane w wodzie przez około 3 godzin,
* 1 kostka masła,

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki na ciasto doprowadzamy do temperatury pokojowej,


2. Siekamy,


3. Wyrabiamy do chwili połączenia się wszystkich składników,


4. Dzielimy na 2 części (jedna, która będzie naszym wierzchem powinna być ciut większa),

5. Jedną część należy rozwałkować,

6. i ułożyć w formie tak by powstały ranty,


7. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut,


8. Gdy ciasto się piecze - do miski wkładamy białka jaja kurzego,
 

9. Dodajemy cukier,


10. I ubijamy na sztywną masę,


11. Następnie musimy delikatnie wmieszać wiórki kokosowe,


12. Przygotowaną pianę wylewamy na ciasto i pieczemy jeszcze około 8 minut,





13. Gotowe ciasto dajemy do wystygnięcia, a w tym czasie w takiej samej blaszce pieczemy drugą część ciasta. Większa ilość ciasta umożliwi nam wykonanie wyższych rantów,


14. Podczas pieczenia topimy masło i dodajemy do masy krówkowej (jeśli damy masło w całości może ono stworzyć grudki),


15. Upieczony blat wkładamy na naszą podstawę. Teraz wylewamy masę krówkową,


16. Teraz przystrajamy - ja to zrobiłem dwustopniowo,



17  I oto efekt - Smacznego i Wesołego,




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis