czwartek, 17 kwietnia 2014

Cupcake z kremem budyniowym

Z okazji 300 odwiedzin na jednym z moich przepisów (zdarzyło się to pierwszy raz), oraz i przede wszystkim urodzin Joanny - postanowiłem zrobić wersję mini jej ulubionego deseru - CUPCAKE'ów. Dodatkowo była to okazja na wypróbowanie foremek - kupionych o dziwo na dziale dziecięcym w Tesco ^^  Zapraszam na te szybkie, niedrogie i eleganckie "danie"deserowe z dużą ilością czekolady i kremu budyniowego.

                  


Składniki na około 18 sztuk mini muffinek :
* 1 szklanka mąki,
* 0,5 proszek do pieczenia,
* 2 jajka,
* 0,5 cukru,
* 1/8 szklanki oleju,
* 1/8 szklanki mleka,
* chipsy czekoladowe,
* szczypta soli,

Dodatkowo na krem:
* budyń śmietankowy,
* 400 ml mleka,
* 3 łyżki cukru,
* łyżka żelatyny.

1. Przygotowujemy papilotki,


2. Składniki sypkie dajemy do miski i mieszamy,


3. Składniki mokre dajemy do szklanki,


4. Do składników sypkich dolewamy mokre i mieszamy,




5. Gotową wymieszaną masę dajemy do papilotek - na 3/4 wysokości. Dajemy do pieczenia w 180 stopniach - przez około 10-15 minut.


6. W trakcie pieczenia - trzeba zrobić budyń. Robimy go według przepisu (z mniejszej o 100 ml ilości mleka), Dodatkowo dodajemy do budyniu 1 łyżkę żelatyny.

 
 

7. Po zagotowaniu i zgęstnieniu budyń chłodzimy pod przykryciem (by się nie zrobił kożuch),



8. Wyciągamy i studzimy muffiuny,





9. Przestudzony budyń ładujemy do szprycy ....


10. ..... i ozdabiamy,


11. Smacznego




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis